top of page

Downloads die ik graag met je deel:

Autminds2018.JPG

Autisme en empathie, samen gaat dat 'nie'? De experts komen terug op eerdere inzichten, zelf vertel ik over mijn autisme en empathie op Autminds 2018. Hier vind je de presentatie als download. Reageren? Graag! Via contactformulier is dat mogelijk.

kameleon-van-dag-oud-kan-al-van-kleur-ve

Autisme sluit empathie niet uit. Punt. Empathie kan je autisme zelfs camoufleren! Tot op late leeftijd. Lees meer over deze vorm van autisme. Onderzoeksmateriaal nog.

Auti-VC.JPG

Autisme beleid voor dummies. Handreiking voor gemeentes voor de organisaties van autisme zorg. Een maatschappelijke business case ('value case'). Geschatte besparing over 4 jaar voor een gemeente van 100.000 inwoners is 4 miljoen euro.

Manon Fallon.JPG

Duidelijk autistisch! Complete gids over autisme in duidelijke taal. Manon Fallon.

GGz zorgstandaard autisme.PNG

In de zorgstandaard wordt vanuit het perspectief van mensen met autisme en hun naasten beschreven welke behandelmogelijkheden er zijn voor mensen met autisme, hoe de zorg georganiseerd is en aan welke kwaliteitseisen deze zorg moet voldoen.

UnderstandtheSpectrum-2-NL.jpg

Het autisme spectrum, verhelderd in stripvorm door Rebecca Burgess. Vertaald door Stichting ikBenAutist in het nederlands. Let op, dit is geen download, maar een verwijzing naar de plek op internet waar deze strip is opgeborgen. Je kunt hem aldaar delen via social media! 

klein gebrek.JPG

'Vroeger' was het systeem flexibeler, en was een klein gebrek geen bezwaar. Tegenwoordig is het systeem meer rigide (scholing, maatschappij) en voldoe je als je wat 'anders bent' minder aan de schoolse en maatschappelijke 'verplichtingen'. Drie voorbeelden van mensen die er door werden 'genekt' en hun eigen weg er in vonden.

Boeken die me inspireerden rond mens-zijn en mensheid:

Het enneagram.jpg

"Het enneagram is de kristallisatie van een diep inzicht in de menselijke aard. Het onderscheidt een 9-tal persoonlijkheidstypen en beschrijft de kenmerken van elk en hun interactie onderling." Ik herken me in de loyalist en de enthousiasteling. 

een nieuwe aarde.jpg

"als we ons ego durven loslaten en collectief de sprong wagen naar een ander en zuiver bewustzijn, dan transformeren we naar een nieuwe samenleving waarin geluk de boventoon voert." De concepten (collectief of eigen) EGO en pijnlichaam geven me aan hoe ik mezelf in de weg kan zitten en dat aan kan pakken.

het slimme onbewuste.jpg

"Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens."  Dit boek plaatst het bewuste denken in dienst van je onbewuste. Heb jij dat ook wel, dat je iets al doet voordat je het bedenkt?   Dat dus.

Merel.jpg

"Anders kijken naar autisme van Merel Boogaard is een uniek en positief alternatief voor het gangbare denken in beperkingen. Boogaard heeft asperger, volgens de reguliere benadering een stoornis , maar dat komt niet overeen met hoe zij zich voelt." Het boek bleek voor mij een eye-opener. Nadat het kwartje bij me viel.

drijfveren.jpg

"Stelt u resultaat voorop, of juist harmonie? Zoekt u nieuwe ervaringen of juist zekerheden? Je drijfveren. Hoe werken ze, welke invloed hebben ze op ons functioneren en hoe zet u ze zo effectief mogelijk in?" Ik herken me vooral in de kleuren groen/geel: vrijdenker met voorkeur voor harmonie.

michael systeem.jpg

"Het Michaelsysteem is speciaal voor mensen die zichzelf en anderen willen begrijpen en daarmee waardevoller kunnen samenleven, samenwerken of anderen coachen, begeleiden of leidinggeven." Vanuit   spirituele insteek brengt dit inzicht in wie jij kunt zijn.

Mijn selectie van websites:

Een uitgebreid overzicht van websites over autisme vind je hier:

www.autismedigitaal.nl

speciaal over autisme bij volwassenen:

www.autismedigitaal.nl/avn/

 

"Wij willen in de praktijk laten zien welke veranderingen op school, werk en in de zorg bijdragen aan de emancipatie van mensen met autisme":

www.vanuitautismebekeken.nl

 

"Deze website gaat over de invloed van autisme op het dagelijks leven": www.autismewegwijzer.nl

 

"Je vindt op deze website alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met autisme": www.watvindik.nl/autisme

 

"Wilt u beter leren omgaan met mensen met autisme": www.uaanzet.nl

Zelf vind ik de combinatie van autisme en HSP inspirerend, bijvoorbeeld door:    www.nieuwetijdskind.com/author/merel-boogaard/

 Mental Age Spectrum within 1 Person (MAS1P) van Martine Delfos stelt dat autisme niet een defect is, maar een andere vorm van ontwikkeling. Wanneer je daar op aansluit bij scholing en opvoeding, is dat bevorderlijk voor de ontwikkeling van de (jonge) mens met autisme.

http://www.autipassendonderwijsutrecht.nl/martine-delfos-over-mentale-leeftijden

Informatie over "mijn" Stichting IkBenAutist vind je hier:

www.IkBenAutist.nl

Frans Bak op radio West - Radio West - ZH
00:00 / 00:00
Balans houde is loslaten.jpg
Frans Bak natuurfotografie.jpg
Post UWV voorblad.JPG

Verder deel ik graag: Mijn inspiratie uit de natuur